Cinc actituds dels bons ciclistes urbans

La web Ciclosfera ha penjat cinc característiques que defineixen un bon ciclista urbà. Aquí us les deixem, a veure què en penseu:

1. Circula com cal. Fes-ho sempre pel centre del carril, i pel carril de la dreta. El casc no és obligatori, però sí recomanable. Senyalitza els teus moviments amb suficient antelació, i no oblidis fer-te veure a la nit: porta llum davantera i posterior i, si tens, armilla reflectant. Ah, i oblida’t dels auriculars!

2. Tingues present la jerarquia urbana. Mai oblidis que els reis de la ciutat són els vianants, no els ciclistes. Encara que creguis que et dóna temps a passar abans que a aquesta dona, atura’t en el pas de zebra i deixa que creui. I per descomptat, no vagis per la vorera, ni tan sols a poc a poc. És preferible que et baixis de la bicicleta i et converteixis en un vianant més fins que puguis tornar a la calçada o el carril bici.

3. Respecta els senyals de trànsit. És possible que tinguis visibilitat suficient per saltar-aquest semàfor. Fins i tot que guanyis uns valuosos segons enfront dels impacients cotxes si arrenques abans que es posi en verd. Però tot i així, no ho facis: si volem que se’ns tracti com a un vehicle més, amb els drets que això comporta, també hem de complir les nostres obligacions.

4. Sigues amable amb els conductors. Fes-ho fins i tot encara, sovint, alguns no ho siguin amb tu. Fes que vegin que els ciclistes urbans no ens estressem i que estem per la bona convivència entre tots. Sigues agraït amb els molts automobilistes educats que, també, poblen els nostres carrers.

5. Gaudeix … i fes que et vegin gaudir. Pica l’ullet a un nen que et mira abstret, conversa amb el ciclista que s’atura al teu costat en el semàfor o, simplement, somriu. Contribuiràs a que se’ns vegi com el que realment som: gent que gaudeix d’moure d’un lloc a un altre en el vehicle més net, silenciós i divertit que existeix.