CLB-ATMA: A LA GORGA DELS PINS

Us proposem una pedalada per anar a capbussar-vos a una gorga!. Des les moltes que hi ha a la Garrotxa, algunes son de difícil accés, d’altres estan lluny, en hi ha que propietaris o ajuntaments les fan refusar. En canvi, us convidem a gaudir de una, que es propera, en una area de picnic municipal i amb un entorn de postal!

Anirem a la gorga de l’Àrea recreativa dels Pins a Sant Privat d’en Bas, on el riu Gurn baixa alegre sota el Salt de Sallent, que brama aigües amunt. Remarquem les precaucions que sempre cal respectar en indrets on la natura es autentica, lliure d’interferència humana. Si fa un xàfec a Platraver, el riu baixa amb una força que fa esglai!.

Sortirem del Centre Logistic de Bicicletes- ATMA d’Olot per iniciar el tram de la Via Verda (Ruta del Carrilet)que va a Girona i segueix cap a Sant Feliu de Guíxols que ara també es part de Pirinexus. Pedalarem amb suau ascens per túnels i arquitectura ferroviària antiga, resseguint el riu Fluvià que baixa sobre pedres de basalt: estem a la part mes oriental del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, entre tossols, artigues i una atapeïda vegetació que ens fera ombre en el camí. Podrem gaudir d’ espais emblemàtics com l’Estadi d’atletisme i el Parc de Pedra Tosca (Life Medi Ambient de la U.E.), projectes impulsats pels ajuntaments d’Olot i Les Preses i dirigits per l’ Estudi d’arquitectes RCR (premis “Nobel” de paisatgisme 2017).

Deixarem la Via Verda tot junt arribem al Pla de les Preses i la Vall d’en Bas. Pedalarem per la carretera de la Pinya cap al veïnat Cirera per una carretera plàcida que ens acostarà al nucli de El Mallol, aixecat al cim de un turó que voltarem per la part Nord, passant pel Veïnat Nou. Arribarem a la carretera de Sant Privat d’en Bas que aviat ens fera provar les cames per arribar a l’entrada del nucli antic: plaça i església de Sant Privat.

Nosaltres seguirem per la pista que voreja el riu en direcció a l’imponent Salt de Sallent fins a l’ Area de Picnic dels Pins. Aquí hi trobarem una zona recreativa complerta i endreçada amb servei de bar, taules, corriols, sota pins centenaris i a sota, el riu amb les seves gorgues. A l’estiu, difícilment esteu sols, però normalment la companyia es respectuosa amb la gent i el medi, virtut que ens ha d’encomanar a cultivar-ho!.

Refrescats i reconfortats podem iniciar el reton, ara de baixada fins a les vistes de El Mallol, que voltarem per la banda de migdia seguint la carretera planera que ens acosta a les Preses. Pel camí haurem travessat al riu Fluvià i just al costat veurem l’imponent masia de Ventallat, on va néixer el famós cabdill remença que va lluitar per abolir els “Mals usos” feudals molt abans que ho aconseguissin altres territoris del món!.

A tocar les Preses, reprendrem el camí de retorn cap a Olot, pedalant per la Via Verda entre camps, sota la mirada de les serres de Santa Magdalena i Xenacs amb el volcà Racó. Amb un fons de postal: l’altiu puig de Bessagoda i a mes enllà, els Pirineus. Si hem volgut fer una matinal, us haurem perdut l’oportunitat de visitar i gaudir dels indrets interessats senyalitzats i d’altres, descoberts pel camí…

danielt