“En general la societat s’ha adonat que cal fer esport”

Albert Badia treballa des de fa anys com a tècnic de turisme a l’ajuntament de la Vall d’en Bas. La seva feina en la gestió i promoció del territori al cor de la Garrotxa, li permet mostrar-nos una rigorosa visió del món de la bicicleta, tant des del punt de vista de la generació d’activitat econòmica, com respecte als canvis en la difusió d’aquest esport que ell també practica i estima.

Quina és la teva vinculació amb el món de la bicicleta?

Jo sóc tècnic de turisme a l’ajuntament de la Vall d’en Bas, al patronat. Això engloba diverses activitats però en essència del que es tracta és de la promoció del territori on estàs treballant. En aquest sentit és molt important la promoció de la bicicleta, sobretot a la Vall d’en Bas, perquè la idiosincràsia de la zona ens obliga a prendre’ns el tema de la bicicleta molt seriosament.

Com definiries la Vall respecte a la bici?

Per les dues vessants. D’una banda tenim unes muntanyes molt bones per la pràctica de la BTT, amb diverses dificultats de ruta. De l’altra, hem de tenir en compte que la Vall d’en Bas és un dels municipis on hi ha més quilòmetres de bicicarril. A més, Vies Verdes de Girona ha promocionat rutes alternatives per tota la vall per poder anar en bicicleta.

Aquestes dues vessants permeten promocionar un ciclisme més de muntanya i un ciclisme més familiar?

I també un ciclisme de carretera, que també l’estem potenciant. Existeix un tipus de ciclista que utilitza les vies verdes simplement com a ruta de viatge, per anar cap a Girona o Sant Feliu de Guíxols. Després n’hi ha un altres que ve a fer turisme, que és l’usuari típic, que s’hostatja als albergs amb la família i fa una passejada per la via verda fins a Olot, per exemple.

De tota manera, des de l’ajuntament també organitzeu rutes ja senyalitzades?

Des del patronat pràcticament no n’hem organitzat. Per sort tenim una molt bona relació amb ATMA, l’Agència de Turisme Mediambiental, que té bicicletes de lloguer. Com que estem molt convençuts que fan bé la feina, utilitzem totes les rutes per la Vall d’en Bas creades per ells. També hem treballat conjuntament amb ells pel tema de la promoció, com fires o workshops.

Quins tipus d’usuaris us arriba a la Vall?

Hi ha molts tipus de ciclistes. Hi ha el que vol una ruta molt senyalitzada, amb els tracks o el GPS, i després hi ha un altre que va per lliure. De fet, fer el bicicarril no té cap mena de complicació. Travesses la carretera i ja ets a la via verda.

En tot el temps que portes a l’ajuntament, has notat un canvi important en l’ús de la bicicleta?

Això t’ho podria dir tant com a usuari de la bicicleta com a tècnic de l’ajuntament. L’ús de la bicicleta ha evolucionat de la mateixa manera que ha evolucionat la societat i l’esport. En un moment donat la bicicleta va tenir un auge brutal, sobretot la bicicleta de muntanya, fa uns deu o dotze anys. Avui en dia, hi ha molt poca gent que no tingui una BTT a casa. De tota manera, els que han quedat com a usuaris són els que realment els agrada la bicicleta de muntanya.

Però es té la sensació que l’auge de la bici va més enllà de les BTT.

Això ho veus quan surts a la carretera un diumenge al matí. T’hi trobes moltíssimes bicicletes. I encara diria més, t’hi trobes moltes noies, quan la bici sempre havia estat un esport molt masculí, com passa de fet en la majoria d’esports.

Podeu seguir llegint l’entrevista a Infobicicleta:

http://www.infobicicleta.blogspot.com.es/2014/06/en-general-la-societat-sha-adonat-que.html