Les vies verdes de Catalunya

Arreu de l’estat hi ha més de 2000 quilòmetres d’antics traçats ferroviaris que, després d’anys en desús en ser tancades les línies, s’han convertit en itineraris per a ciclistes i caminants; són les vies verdes. A Catalunya n’hi ha sis. Gràcies a l’adequació, als serveis i als territoris que travessen són unes magnífiques propostes per a gaudir d’un estiu saludable, esportiu, familiar i sostenible.

La importància de les vies verdes radica sobretot en la seva facilitat de trànsit i en el fet de que són vies destinades a ciclistes i vianants, sense vehicles motoritzats. El viatge permet al ciclista gaudir de tot un seguit de propostes culturals i naturals sovint poc conegudes, en un espai molt ben connectat i amb molts serveis d’hostatge i de reparació de bicicletes.

Us fem una breu explicació d’aquestes rutes:

La del carrilet d’Olot a Girona és la més clàssica i popular de les vies verdes catalanes. Són 54 quilòmetres de sauló compactat entre la capital de la Garrotxa i la del Gironès, amb una sola pujada al coll d’en Bas (a 11 kms d’Olot).

Un cop a Girona podeu enllaçar amb la via verda del carrilet de Girona a Sant Feliu només anant a l’avinguda d’Emili Graït i creuant-la pel carril bici.

La via verda del Ferro i del carbó us portarà de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses amb un pedalar comodíssim. La descoberta de l’exultant verdor del Ripollès i de les terres del compte Arnau i del patrimoni monumental de Sant Joan, ja paguen la pena.

La Ruta del Tren Petit entre Palamós i Palafrugell és una passejada de 6 quilòmetres que te dos ramals per anar a les platges de Castell i la Fosca.

La via verda de la Val de Zafán, entre Alcanyís i Arnes-Lledó te 46 quilòmetres de camí de terra (fins Valdealgorfa) i asfalt.  Tot plegat és una gran ruta amb un valuós atractiu geogràfic i cultural que s’ha dividit en tres vies verdes: la de Val de Zafán, la de la Terra Alta i la del Baix Ebre. Totes tres, què es poden fer seguides o per parts, constitueixen la gran ruta ciclista del sud.