Pedalada al Salt dels Roures

Volem anar del Càmping Natura de Les Preses a la gorga del Salt dels Roures a Joanetes. Sobre el mapa, vol dir travessar la Vall d`en Bas de Nord-est a Sud-oest. Com que ens agrada descobrir el paisatge farem la ruta en bicicleta i la meitat, serà de forma circular. Ens esperen cap a 18 Km. amb un desnivell de uns 600 m. dels que la majoria son en bicicleta i els 100 restats a peu.
Sortim lleugers del Càmping, travessem el nucli de Les Preses i ens dirigim al Pas de la Torre. Com el seu nom indica, antigament hi havia una edificació de defensa que controlava el pas per travessar el riu Fluvià. Seguim planers en direcció a ponent sota l`imponent macis muntanyós de Santa Magdalena que lliga el Coll de Bracons fins a Platraver, presidit pel Pic dels Llops i sobretot, el Puigsacalm(1.514m).

Per la carretera Parcel•lària pedalarem cap a Joanetes, passant per davant de la Cooperativa i per sota el viaducte dels túnels de Bracons. Enfilarem per la carretera que puja al Coll de Bracons, avui bàsicament utilitzada per ciclistes que volen fer un 1ª molt exigent a la part final. Nosaltres ens quedarem a al primer terç. Pedalarem amunt passant per Joanetes, pel cim dels túnels de la nova carretera i ens enfilarem fins a 50 m. del PK 6. A la dreta, hi ha l`accés a una casa. A l`esquerra, comença un camí ampla que baixa sota un pal de línea elèctrica. La vegetació pot ser bon abric per les bicicletes: ara les cames seran mes útils per caminar!. No ens oblidem de respectar el fils pel tancat de bestiar!.

SALT DELS ROURES 2

El camí que ens portarà al salt no es un prodigi de senyalització. Tampoc es necessari: es clar que hem de trobar la riera de Joanetes i creuar-la per seguir el corriol des de la banda dreta. Aviat, al costat, endevinarem la llosa que inicia el salt. Cordes i ganxos ben instal•lats evidencien que hi ha dreceres per baixar a la gorga… . A nosaltres, no ens fa mandra de completar el quilòmetre baixant tot caminant pel mig del bosc per anar a buscar el Salt dels Roures, aigües amunt. Arribarem sota una gran balma en mig de vegetació i amb la gorga que acull l`aigua del salt. Tot es ajustat i harmònic: les dimensions, els colors, els sentits i les emocions. Per tant: que els follets desterrin qui vulgui profanar aquest niu de fades. Es hora de gaudir la natura en estat pur!.

Tornarem caminant pel mateix corriol. Si es el seu temps, podrem fer un tast de maduixes que llueixen vermell entre boixos i racons ombrívols. Amunt,amunt, tornarem a la carretera plens de satisfacció: hem fet el gorg i ara, tot es baixada i planer!. Volem fer un tast de la Via Verda , per tant, no tornarem a passar sota el viaducte sinó que seguirem per Can Trona, travessarem amatents la carretera per entrar a la Ruta del Carrilet, direcció Nord, que ens tornarà a Les Preses. A l`escola La Bòbila ( la xemeneia no ens deixarà confondre) enfilarem a la Plaça Major, sota els dos campanars i a m quatre cops de pedals, ja som al Càmping!.

A l`entrada, es recomanable recórrer visualment el recorregut que hem fet i si ens convé fer volar l`imaginació, podem visualitzar dos caces Polikarpov I-16 (coneguts com “Mosques”) que van aterrar al camp d`aviació improvisat al Pla de Les Preses durant la guerra. Els refugis encara en donen testimoni. Per cert, els pobres avions van haver d`estar rescatats per tractors perquè els qui van ubicar l`equipament aeronàutic , menystingueren que el municipi te el seu nom per raons obvies: l`aigua sura fàcilment i fan fèrtils les terres però enfanguen les rodes, fins i tot, si son d`aparells alats menuts. Estem territori de pau i natura per gaudir-ne molts anys i amb bona companya!.