SANTA PAU

La varietat de paisatges pels que pedalarem aconsellen fer la ruta en una jornada. Son poc mes de trenta quilometres i amb notables desnivells. No es molt difícil, però es fa llarga i caldrà dosificar l’esforç. Durant tot el recorregut i al final us sentireu satisfets: val molt la pena!.
Sortim del Centre Logìstic de Bicicletes per iniciar la Via Verda “Ruta del Carrilet Olot-Girona”, tot pedalant per un paratge d’artigues i parets de pedra volcànica, passant davant el Parc de Pedra Tosca. Desprès el paisatge se’ns obrirà per mostrar-nos el Pla de Les Preses i la Vall d’en Bas presidits per Xenacs i el Puigsacalm i regats pel riu Fluvià, que neix a les muntanyes tenim al davant. Fem un tram al Bosc de Tosca per arribar a la vall del Corb, paisatge idíl•lic que es conserva sota el volcà Puig Rodó i la serra de Finestres. Es un veritable exemple de convivència entre persones, paisatge, masies, conreus i pastures.

Entrarem a la Fageda d’en Jordà i pedalarem per camins i pistes enmig de un dels espais mes captivadors de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Cada racó es únic i mereix ser respectat. Travessaren el bosc de ponent a llevant per sortir a Can Xel.


Iniciem un altre paisatge: passant sota els volcans Croscat i Santa Margarida, baixem cap el de Roca Negra, que domina unes valls acuradament conreades. Al fons, un castell!.
Arribarem a un dels pobles amb mes i millor patrimoni històric: Santa Pau. Gaudeix de un nucli antic privilegiat: el seu castell, la plaça, els carrers i les muralles, son testimoni de un baronia important de l’època medieval que s’ha conservat exquisidament.
SANTA PAU-RUTA CAMPING NATURA-VILA VELLA
Va ser declarat Conjunt Històric Artístic i visitar-lo es del tot aconsellable. Com que estem a mitja ruta, segurament es encertat de dinar-hi amb productes locals tot comentant la ruta que hem fet i recuperar forces per la tornada. Els que aneu amb bicicleta elèctrica, aprofiteu també per recarregar la bateria.
Iniciem el retorn amb un tram de baixada per la carretera pavimentada oberta al transit (de poca densitat) que ens acosta a la vall de Sant Martí Vell, sota del massís de St. Julià del Mont. Iniciarem una llarga etapa ascendent que convé superar-la amb calma… Al cim arribarem al Pla de les Forques.
LA FAGEDA CAMPING NATURA0045
El Croscat i les grederes son un paisatge espectacular que ens exposa les diferents capes de terra volcànica de erupcions actives fins fa 11.000 anys (tampoc es tant!). Pedalarem per camps, que abans de protegir la zona, eren àrees extractives de greda, ara feliçment recuperades.


Tornarem entrar a la Fageda d’en Jordà per pistes, camins i corriols que ens posaran a prova com a ciclistes. Aquest bosc de faig, travessat per dotzenes de camins ens obliga a estar amatents a la senyalització (apreciat GPS!…). Sortirem de la Fageda per baixar cap Olot enmig prats i un marc de fons espectacular: els Pirineus, la ciutat, amb els volcans Montsacopa i Montolivet.


Arribant a la ciutat, remuntarem el riu Fluviá per tornar al Centre Logístic de Bicicletes. Jornada completa!

Veure la ruta a: https://bicicletes.atma.cat/rutes-bicicleta/rutes-btt/

danielt